loader
bg-category
Beach VS Mountain: Hvor er du mere tilbøjelige til at få en solskoldning?

Del Med Dine Venner

Forfatterens Artikler: Theresa Manning

Da jeg voksede op i en strandby, vidste jeg altid, at jeg var nødt til at bære solcreme på stranden (husk dig, ingen fortalte mig i mange år at jeg skulle bære det hver dag, uanset hvor jeg gik) for at undgå solskoldning.

Men jeg hader stranden (seriøst, hvordan kan du nyde dig selv med alt det sand, der kommer helt overalt, og ikke få mig startet om garvning ....), Så der var aldrig nogen chance for mig at få en solskoldning der.

Nej, jeg har alle mine solbrændinger i bjergene. Og ikke engang om sommeren. Vi italienere fejrer flere ferie i slutningen af ​​april og begyndelsen af ​​maj, hvilket giver os den perfekte undskyldning for at gå på camping, picnic eller mountain vandreture. Eller alle disse ting. Sjove tider.

Der er en kæde af bjerge nær Senigallia, min hjemby, så jeg og mine venner ville ofte gå der. Det var ikke stranden. Det var ikke sommer. Vi var unge og dumme. Ingen af ​​os har tænkt på at bringe solcreme. Vi havde ikke brug for det, ikke?

Forkert. Da vi var klar til at gå hjem, var vores panden, næsen og ryggen af ​​nakke og skuldre hårdt solbrændt. For at tilføje skændsel til skade, ville vores mødre ofte fortælle os (ikke at de nogensinde ville minde os om at bringe solcreme i første omgang - selvom de nævnt noget om at bære brede hatte ... ahem).

Åh, hvis du undrer mig, har jeg lært min lektion. Jeg bærer solcreme hver dag nu, uanset hvor jeg er, så ikke mere solbrændinger i bjergene for denne pige. Yay!

Men det hele fik mig til at tænke:

Hvor er du mere tilbøjelige til at få solskoldning: strand eller bjerge?

Ja, det er et vanskeligt spørgsmål. Og for at besvare det skal vi finde ud af, hvor UV-stråler er stærkest. For at gøre dette skal vi overveje to ting: hvor UV-stråler er mere intense, og hvilket miljø afspejler dem bedre. Det er her, hvor videnskaben kan give os en hjælpende hånd (tak, videnskab!).

1. Hvor er UV-stråler mere intens?

Tættere på ækvator. Solen i Brasilien er meget mere intens end un Norge. Jeg ved, jeg opdagede varmt vand.

Men, solens stråler er også mere intense ved høje højder.

Ifølge en undersøgelse fra 1999, der blev offentliggjort i Journal of the American Academy of Dermatology, var direkte UVB niveauer på 8.500 fod i Vail, Colorado, cirka 60% højere end på havniveau i NYC. Der er mere. "De direkte UV-B niveauer i Vail," fandt undersøgelsen, "var det samme som i Orlando, et websted næsten 775 miles tættere på ækvator."

Ok, det hele er meget abstrakt. Lad os bruge et praktisk eksempel. Dybest set, hvis du er i Vali ved middagstid og ikke har solcreme, får du solskoldning indenfor efter kun 6 minutter! Hvis du er i NYC samtidig (middag, mener jeg), får du en om 25 minutter. Og hvis du er i Orlando, tættere ækvator, ved middagstid, får du en solskoldning om 14 minutter.

Og det bliver værre, når du går højere. UV-eksponering stiger med 10% for hver 3,280 fod i højden. Så hvis du er et sted 7.000 fod over havets overflade, er du udsat for 25% mere UV-stråler end hvis du havde opholdt sig på stranden.

Men hvorfor? Det er fordi jo højere du går, desto mindre er jordens atmosfære der for at blokere UV-stråler.

2. Hvilket miljø afspejler bedre UV-stråler?

Jeg ved hvad du tænker. Der er sne i bjergene, så selvom du er højere op, er der ingen chance for at få en solskoldning. Du kan ikke få solskoldning, hvis der er sne rundt, ikke?

Død galt, min ven. Viser sig, sne er en af ​​de bedste reflektorer af sollys. Så hvis du går på ski, bygger snedæmmere eller kaster snebold på dine venner, vil sneen reflektere 80 til 90% af UV stråler tilbage på dig!

Så ikke bare er UV-stråler mere intense i bjergene, men det er praktisk taget garanteret, at de får dig på en eller anden måde.

stadig vand er også en god reflektor af UV-lys forresten. Disse krystalvand kan afspejle op til 100% af UV stråler. Dybest set får du dobbelt så meget solbeskyttelse!

Hav skum? 25%. Og tørt strand sand kun 15%.

Ved du hvad der mere suger ved reflekterende UV-stråler i stedet? Græs. Hvis du er i et felt et sted, vil kun 3% sollys blive afspejlet på dig. Mind dig, det betyder ikke, at du kan springe over solcreme.

Dommen

Jep, bjergene vinder denne. Du er mere tilbøjelig til at få en solskoldning på Mount Blanc, end du ligger på en strand i Ibiza. Men tag på din solcreme, uanset hvor du er.

Du er mere tilbøjelige til at få solskoldning i bjergene end på stranden. Så glem ikke at bunke på din solcreme. Klik på Tweet

Så, hvordan forhindrer jeg solbrændinger?

Nej, du behøver ikke at holde op med ferie. Men som UV-stråler vil få dig overalt, hvor du er, skal du beskytte din hud både på stranden og i bjergene (og søen og parken og byen - overalt grundlæggende). Sådan er det:

  1. Brug SPF30 solcreme eller højere og genanvende det hvert par timer.
  2. Dæk din krop så højt som muligt (uden at kvælte i varmen), når du er i direkte sollys.
  3. Iført en bred brimmed hat for at beskytte dit ansigt og nakke.
  4. Brug solbriller, helst med UV-tonede linser, for at beskytte dine øjne.
  5. Glem ikke læberne! Brug altid a læbepomade med SPF.
  6. Undgå solen så meget som muligt i spidsbelastningen (10:00 til 04:00).

Bundlinjen

Du er mere tilbøjelige til at udvikle en solskoldning (og hurtigere også) i bjergene end ved stranden. Men ærligt kan du få et overalt, hvis du ikke bruger solcreme. Og hvis ikke solskoldning, så rynker og solpletter. Risikerer ikke det Hæld på den solcreme. Når som helst (om dagen). Overalt.

Hvor fik du din værste solskoldning? På bjergene eller på stranden?

Del Med Dine Venner

Dine Kommentarer