loader
bg-category
Videnskaben bag hårprodukter

Del Med Dine Venner

Forfatterens Artikler: Theresa Manning

Hvis du nogensinde har dybt dybt ind i, hvad der ligger bag dine hårprodukter, har du måske stødt på flere kationiske overfladeaktive stoffer, såsom cetrimoniumchlorid, behentrimonmetosulfat og stearamidopropyldimethylamin. Det er en mundfuld! Fornuftigt er INCI (International Nomenclature of Cosmetics Ingredients) navne på disse molekyler ofte forvekslet med silikoner, sulfatrensemidler og konserveringsmidler. Det kan være overraskende at høre, at en "sulfat" er et ønskeligt konditioneringsmiddel til mange mennesker. En gennemgang af de forskellige typer af overfladeaktive stoffer og en nærmere undersøgelse af kationiske overfladeaktive stoffer giver klarhed til forvirringen.

MERE FRA NATURLIGT KURSEL: Hårtips for at få dig til at se slankere ud

HVAD ER SURFACTANTS?

Overfladeaktive stoffer er molekyler, der har dobbeltpolaritet, både hydrofobe (vandheder) og hydrofile (vandelskende) segmenter. Selv om hydrofob er begrebet oftest anvendt til at beskrive ikke-polære stoffer, er udtrykket lipofile (oliemærkende) måske en mere præcis deskriptor, fordi de ikke så meget hader vand, da de foretrækker olier. Den unikke kvalitet af at være både lipofil og hydrofil er beskrevet som værende amfifil.

På grund af de unikke polære egenskaber af vand resulterer det i en meget interessant opførsel at nedsænke et amfifilt molekyle i en vandig opløsning. Vandmolekyler har stærk intermolekylær hydrogenbinding, som skaber en forudsigelig geometrisk struktur i hovedparten af ​​væsken. Denne hydrogenbinding danner en tæt strakt molekylær film ved grænsefladen mellem luft og væsken. Dette giver vand sin karakteristisk høje overfladespænding. Placering af et molekyle med hydrofobe egenskaber i dette miljø forstyrrer den struktur, så vandet udelukker det hydrofobe molekyle fra opløsningen ved at skubbe det til overfladen.

Du har helt sikkert set dette selv, når du har set regnbuevisningen af ​​olie på overfladen af ​​en vandpølse. Når molekylet både har en hydrofil del og en hydrofob portion, forstyrrer dette hydrogenbindingen ved vandets overflade, som væsentligt nedsætter overfladespændingen. Og så siges amfifile molekyler at være "overfladeaktive stoffer" og kaldes overfladeaktive stoffer.

Til sidst, hvis det amfifile materiale øges, bliver opløsningens overflade mættet, og et spændende fænomen forekommer. For at bevare så meget af den polære struktur af vand som muligt aggregerer de amfifile molekyler sammen i små kugler i størstedelen af ​​opløsningen kaldet miceller. De er grundlaget for mange biologiske funktioner, og er nyttige til mange funktioner som rensning og frigivelse af stoffer.

Typer af overfladeaktive stoffer

Overfladeaktive molekyler klassificeres i overensstemmelse med den ioniske ladning af den hydrofile hovedgruppe. Disse klasser består af anioniske, kationiske, nonioniske og zwitterioniske overfladeaktive stoffer. Lad os se.

Anioniske overfladeaktive stoffer, (såsom natriumlaurylsulfat, ammoniumlaurethsulfat og natriumcocoylisethionat)

  • Disse materialer indarbejdes typisk i shampoo formuleringer for deres detergency egenskaber.
  • De er meget effektive til at fjerne snavs og olie fra hår og hovedbund.
  • Mange forbrugere med delikat krøllet hår finder dem for tørre og skadelige til hyppig brug, og de søger enten shampoo med forskellige typer overfladeaktive midler eller vælger at bruge rensende balsam.

Ikke-ioniske overfladeaktive stoffer (såsom decylglucosid og PEG-10 laurat)

  • Har ingen resterende elektrisk opladning overhovedet.
  • Disse overfladeaktive stoffer kan udføre en række forskellige funktioner i en formel, såsom emulsionsstabilisering og mild detergency.

zwitterionisk (eller amfotere) overfladeaktive

  • Har en positiv og negativ ladning på molekylet).
  • Disse typer af overfladeaktive midler, såsom cocamidopropylbetain, er værdsat for at være milde både for hud og hår.
  • De giver også skumstimulering til shampooer, der indeholder anioniske overfladeaktive stoffer, hvilket forbedrer skum, en egenskab, som foretrækkes af mange forbrugere.

MERE FRA NATURLIGT KURSEL: Find din Frizz Type

HVAD SÆDER CATIONISK SURFACTANTS APART

Kationiske tensider, som deres modstykker, er alsidige på grund af deres amfifile karakter. Imidlertid anvendes kationiske overfladeaktive midler i stedet for først og fremmest til vaskemiddel, mere ofte til meget forskellige anvendelser, især i hårplejeprodukter. Måske er den vigtigste brug for kationiske overfladeaktive stoffer i hårpleje som konditioneringsmidler. Du kan huske, at hårets overflade har en generel negativ ladning, som bliver mere udbredt, hvis kutiklen er beskadiget. Hovedgrupperne af disse kationiske overfladeaktive stoffer oplever elektrostatisk attraktion til disse negativt ladede steder og adsorberer på hårets overflade.

Den hydrofobe del af det overfladeaktive molekyle ligger fladt langs hårets overflade, der danner en film, der glatter cuticle. Denne film har flere effekter, herunder reduktion af statisk, reduktion af kæmningskræfter, stigning i en behagelig taktil føler i håret og et fald i tangleformation. Kationiske overfladeaktive midler, der anvendes til disse formål, har også vist sig at hjælpe med farvefastholdelse for kunstigt farvet hår.

Alkyl-kvaternære ammoniumsalte (såsom cetrimoniumchlorid og behentrimoniummethosulfat) har vist sig at bygge op på overfladen af ​​hår efter flere anvendelser. De kan være ret vanskelige at fjerne, når dette sker. De er også uforenelige med anioniske overfladeaktive stoffer i shampooer, da de danner et uopløseligt kompleks i opløsningen.En anden uønsket egenskab til anvendelse i shampooer er, at de presser skummende evne i sådanne formler. Af denne grund er de mest foretrukne i konditioneringsprodukter.

Alkylamin-salte (såsom stearamidopropyl-dimethylamin) adsorberes faktisk på overfladen af ​​håret i mindre grad end han kvaternære forbindelser. De er også lettere skyllet og fjernet, og har således mindre forekomst af uønsket akkumulering. Alkylaminer kan neutraliseres i salte, der er helt kompatible med anioniske overfladeaktive midler og ikke forstyrrer skumdannelse, hvilket gør dem ret egnede til brug ved konditionering af shampooer. Kationiske overfladeaktive midler er også nyttige til emulgering og opløsning af hydrofobe additiver, såsom siliconer.

De opnår dette ved indkapsling af det ikke-polære materiale inde i det indre af deres micellære strukturer. Når opløsningen er fortyndet af vand i brusebadet, brydes micellestrukturerne ned og deponerer konditioneringsmiddelet på hårets overflade. Dette gør det muligt for dem at udføre flere funktioner i samme formel; emulsionsstabilisator såvel som konditioneringsmiddel.

Samlet set bidrager kationiske overfladeaktive stoffer med mange gode egenskaber til både shampoo og balsam. De kan være effektive milde rensemidler i et balsam, men deres mest værdifulde bidrag er som filmdannende konditioneringsmidler. De er vandopløselige, men den kvaternære sort binder temmelig tæt til hårfladen og kan opbygge sig, så vær opmærksom på muligheden for det problem. Alkylaminerne synes ikke at have nogen signifikante ulemper for en krøllet pige eller fyr, og mange brugere rapporterer nyder deres virkninger.

MERE FRA NATURLIGT KURSEL: Sådan kontruljer du dine krøller på regnfulde dage

Hurtig runde opAlkyl-kvaterniserede ammoniumsalte:

  • Stearalkoniumchlorid
  • Cetrimoniumchlorid
  • Cetrimoniumbromid
  • Behentrimonium methosulfat
  • Behentrimoniumchlorid
  • Benzalkoniumchlorid
  • Cinnamidopropyltrimoniumchlorid
  • Cocotrimoniumchlorid
  • Dicetyldimoniumchlorid
  • Dicocodimoniumchlorid
  • Hydrogeneret Palm Trimethylammoniumchlorid
  • Lauryltrimoniumchlorid
  • Quaternium-15
  • Quaternium-22
  • Stearamidopropyldimethylamin (lactat, citrat, propionat)
  • Isostearamidopropyldimethylamin
  • Isostearamidopropylmorpholin
  • Hvedegermamidopropyldimethylamin
  • Behenamidopropyldimethylamin

Alkylaminer eller aminsalte:

  • Stearamidopropyldimethylamin (lactat, citrat, propionat)
  • Isostearamidopropyldimethylamin
  • Isostearamidopropylmorpholin
  • Hvedegermamidopropyldimethylamin
  • Behenamidopropyldimethylamin

Del Med Dine Venner

Dine Kommentarer