loader
bg-category
Viden om din hud

Del Med Dine Venner

Forfatterens Artikler: Theresa Manning

Din hud er et fantastisk, komplekst organ, der strækker sig meget dybere end vi kan se. Det er dit største og tyngste organ.Skin udgør omkring 15 procent af din kropsvægt, der dækker 12 til 20 kvadratfod. Hvad er det lavet af? Halvfjerds procent vand, 25 procent protein og mindre end fem procent fedt. Det er åbenlyst at beskytte dine indvendige sider - dine organer, blod og knogler udefra. Og det holder din krop sammen.

Hud hjælper også med helbredelse. Berøring på en kærlig måde reducerer stresshormon cortisol og øger det følsomme hormon, oxytocin. Massering og kærtegn stimulerer også vagusnerven, som løber til hjernen og forbedrer kroppens helbred.

Bortset fra at virke som en barriere for kemikalier og bakterier, har huden en stor sensorisk funktion. Follikler vokse hår, der kan fornemme stimuli, før din hud er endda rørt. For eksempel øjenvipper forårsager øjenlåget til ufrivilligt tæt på at beskytte øjet.

QUIZ: Hvor sundt er din hud?

Din hud smører også sig selv med olier. Sebaceous kirtler producere talg og også absorbere visse medicin og hormoner / sundhed / hormon-niveauer. Hud kan også absorbere toksiner, som du ikke nødvendigvis vil have. Ultraviolet lys kan vende din hud mod sig selv, hvilket skaber dem, der nogensinde tales om, skadelige, frie radikaler. UV stråler kan også ændre dit DNA, og ikke til det bedre.

Ligesom mange kropsstrukturer indeholder din hud flere komponenter.

epidermis: Den primære barriere mod ydersiden er mindre end en millimeter tyk. Kun de rigtige molekyler kan komme igennem. Det fornyer sig også hver sjette til otte uger. Hvordan? Døde celler løber løbende væk, og nye kommer ud nedenfra. (Ja, det er sådan, vi får så meget støv i luften.) Deres epidermis påvirker stort set, hvor frisk din hud ser ud, og hvor godt den absorberer og bevarer fugt.

dermis: Den tykkeste af dine lag, dermis holder dig sammen. Den består af fibroblastceller, som gør kollagen og elastin. Disse er proteiner, der giver hudstyrke og elasticitet. Dotting dermis er hårsække, svedkirtler og talgkirtler (som producerer det olieagtige talg, der smører din hud og hår). Sebum er en blandet velsignelse - det holder bakterier under kontrol, men tiltrækker også insekter. Endelig indeholder dermis små blodkar (til næring) og lymfeknuder (for at beskytte mod toksiner).

Subkutant væv: Det inderste lag er lavet af fedt og fungerer som støddæmper og varmeisolator. Mange pattedyr har ikke dette lag, fordi deres pels gør det samme arbejde.

Del Med Dine Venner

Dine Kommentarer